Första mötet med Edinburgh

En längtan sträcker sig i månader. Mentalt befinner jag mig redan på plats och vandrar runt bland mina favoritställen i stan, trots att jag aldrig tidigare varit här. Inte än. Men som österländska filosofer vittnat om sen urminnes tider tas tankar lätt för verklighet om man inte är på sin vakt. Varenda gång faller jag offer för just detta, för väl framme är ingenting sig likt. Ungefär på samma vis som när man läst en bok och senare förargar sig över att karaktärerna inte ser ut som de ska i filmatiseringen av boken.

Så blev det även i Edinburgh. Blixtförälskelsen slog inte till. I tankevärlden går allting smidigt. Navigationsstrul, trängsel och ängsligheten för mörka gränder ryms inte där. Och när verkligheten väl gör sig påmind är det som en rejäl käftsmäll.

Men vi känner ju inte varandra ännu, jag och Edinburgh, trots att vi har hängt med varandra en tid över internet. Vi har flirtat lite och visst har jag fantiserat om att det här skulle kunna vara min stora kärlek.

Kärlek kan växa fram sägs det, och i mitt och Edinburghs fall kunde inte talesättet varit sannare. Redan andra dagen smög sig förälskelsen på, och efter fyra dagar var jag stormkär. Avskedet var hjärtskärande och två veckor senare sitter jag fortfarande och längtar tillbaka, olyckligt kär.

För även om jag inbillar mig att Edinburgh och jag har en speciell ”connection”, vilar samma känsla hos tusentals andra själar. Jag är inte saknad och Edinburgh sörjer inte min frånvaro. Denna ensidiga kärlek till en stad beskriver musikern Ewen Carruthers träffsäkert i sin Låt Paris:

Oh Paris I love you, I hate you. I cry but you do not grieve. For one of your lovers, you’ve so many others. You don’t even notice me go when I leave

Min enda tröst är att jag vet att jag kommer förälska mig igen. Precis som jag gjorde i Moskva, Warszawa, Sevilla, Bogotá, Sofia och många fler platser. Men en stund till tänker jag sörja, och tillåta mig själv att försvinna i litteratur och filmer som för tankarna tillbaka till Skottland och min nyfunna kärlek. Aye!


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *