Min Franska Resa del 1 – Vad är en Café au lait, och hur gör man en sådan hemma?

För tillfället är det rätt barskrapat på resekontot, och därför vänder jag mig nu och ett tag framöver inåt för att fantasiresa genom Frankrike och den franska kulturen. Jag kommer att kalla min nya följetong för ”Min Franska Resa”. Ämnena kommer variera efter inspiration, humör och eventuella önskemål från läsare, men den röda tråden kommer alltså vara just Frankrike.

Varför just Frankrike?

Nybakta croissanter, gastronomins vagga, ett sjungande språk, balettens hemvist, vidunderliga platser, förtrollande dragspelsmusik … Behöver jag fortsätta? Med dessa exempel i åtanke är det inte särskilt svårt att förstå varför många hjärtan klappar hårt för Frankrike. Dessutom är Frankrike en guldgruva för såväl historiefantaster som för konstälskare och litteraturfrälsta. Alla har vi något att hämta från franska kulturen. Häng med på denna resa och hitta din alldeles särskilda favorit av vad den franska kulturen har att erbjuda.

Vad innebär ”Min Franska Resa” mer konkret?

Innehållet och upplägget är inte bestämt, utan kommer uppfinnas längs vägen. Anledningen till följetongen är att jag själv vill lära mig mer om Frankrike och således utbilda mig själv och läsarna på samma gång. Ibland kommer blogginläggen handla om mat och dryck, där jag testar att laga olika franska maträtter. Andra gånger kan det handla om att prova ett tv-spel av en fransk tv-speltillverkare eller lära mig hur man målar som en impressionist. Parallellt med bloggandet studerar jag även franska, vilket jag precis börjat med. Därför kan det även hända att jag delar med mig av lite språklärdomar här på bloggen. Vi får se helt enkelt! Det blir kul och lärorikt, det är det enda jag kan utlova just nu.

Vad är en Café au lait?

Till dagens ämne, Café au Lait – direkt översatt till svenska betyder det ”kaffe med mjölk”. Åsikterna går isär en aning när jag söker information om vad en Café au Lait faktiskt är. Medan någon hävdar att det inte är konstigare än att det är en kaffe med varm mjölk, menar andra att mjölken ska vara ångad. Personligen tycker jag det sista alternativet låter roligare, och väljer därför att fokusera på det. En Café au Lait ska avnjutas på morgonen enligt fransk sed. Övriga koppar är oftast mjölkfria och svarta som natten.

Till skillnad från en Café Latte som har ett espressokaffe som bas, använder man istället bryggkaffe i en Café au Lait. Antingen kokar man vanligt kaffe på svenskt vis i en kaffebryggare, eller så använder man en franskpress. Jag har testat båda varianterna, och föredrar franskpressen, helt enkelt för att man får ett lite starkare kaffe som behövs för att inte mjölksmaken ska ta över för mycket.

Kuriosa om franskpressen

Av namnet att döma kommer väl denna manick från Frankrike, eller? Här går återigen åsikterna isär, där fransmännen och italienarna är oense om vem som faktiskt är upphovsmakare till franskpressen. Även om det verkar vara fastlagt att det första patentet på bryggaren kom från en italienare, menar fransmännen att det var de som i själva verket uppfann den. Hur det än ligger till med den saken kallas franskpressen i Frankrike för ”cafetière à piston”, och jag har inte lyckats luska ut hur vanligt förekommande franskpressen är i franska hem. Kanske är det någon av er som vet?

Franskpressen har ett metallfilter, vilket bidrar till ett mer aromatiskt kaffe. Detta filter gör nämligen att kaffets naturliga oljor hamnar direkt i kaffekoppen och skapar en särpräglad men angenäm kaffearom.

Hur gör man en Café au lait hemma?

Här följer en liten lektion i hur man kan göra en Café au Lait hemma i köket. Och om jag får säga det själv blir resultatet väldigt bra! Eftersom jag inte har möjlighet att ånga mjölken, blir resultatet mer som ett mjölkskum.

Du behöver:

En (men gärna två) stycken franskpress

Mjölk

Ett paket pressokaffe, (eller ännu bättre: hela bönor och en kaffekvarn)

Min kaffekvarn där man kan ställa in rostningsgrad. Här inställd på ”French press”

1. Koka upp vatten i vattenkokare eller i en kastrull. Man räknar ungefär 1,5 deciliter vatten per kopp (1,5 dl vatten per 10-15 g kaffe).

Ett ganska grovmalet kaffe krävs för att göra gott pressokaffe

2. Häll i det malda pressokaffet i franskpressen och täck det malda kaffet med lite vatten. Låt stå en minut med lock.

3. Häll på resten av vattnet och låt stå ytterligare tre minuter. Inte längre, eftersom kaffet då riskerar att bli beskt.

4. Pressa långsamt ner kaffet i botten efter att tre minuter har passerat och var redo att servera. Häll över i kaffekopp. Rengör franskpressen med varmt vatten.

5. Parallellt med att du fixar kaffet, koka upp mjölken i en kastrull. Räkna med cirka 1,5 dl per kopp. Vispa eller rör om under uppkoket så att inte mjölken bränns vid.

6. Häll nu över den varma mjölken i franskpressen och skumma mjölken genom att pressa/pumpa den upp och ner med hjälp av ”handtaget” på franskpressen under någon minut, eller tills du känner att mjölken tjocknar.

7. Häll den varma och nyskummade mjölken långsamt och i cirklar över kaffet i kaffekoppen, tills det bildas ett fluffigt mjölkskum på toppen.

Voila! Din Café au Lait är färdig. Njut av kaffet samtidigt som du förslagsvis kollar på Disney’s Ratatouille som går att streama på HBO för tillfället. Mysfaktorn blir knappast större än så här.

På återseende och bonne journée!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *