Min Franska Resa del 3 – Om att studera franska på distans

I höstas bestämde jag mig för att börja plugga franska. Jag har aldrig tidigare studerat språket, och startade därför från scratch. Via komvux läser jag nu franska på distans, och påminns om hur kul det är att lära sig ett nytt språk. Det är lite som att hoppa in i en ny värld när man bekantar sig med ett nytt språk, och vardagen piggas liksom upp lite. Ur språkstudierna växer plötsligt en oupptäckt kultur fram, där ens verklighet breddas till att innefatta fler sätt att tänka och leva på. Musikgenrer, matupplevelser och ett rikare kulturliv kommer på köpet.

Varför franska?

Det tacksamma med att lära sig franska är att du aldrig behöver fråga dig själv ”vad ska jag med det här till?” En investering i att lära sig franska ordentligt är allt annat än bortkastad tid. Så kan man självklart resonera när det kommer till alla språk, och kunskap är sällan bortkastad. Men lägg då till att franska fortfarande är det andra mest studerade språket i världen, officiellt språk i 29 länder, och talas av upp emot 600 miljoner människor världen över. Dessutom är det ett av de viktigaste språken i Europa, tack vare sin status inom EU. Kanske är det just dina franskakunskaper som blir avgörande när du söker dig till ett visst jobb i framtiden.

Inte nog med att franska är ett världsspråk, så anses det också vara ett kulturens språk. Till exempel talar baletten franska, där majoriteten av alla termer och danssteg har franska namn. Inom gastronomin hittar vi välbekanta termer som ”à la carte” och ”aperitif”. Från modevärlden känner vi igen uttryck som haute couture, och konstformen impressionism uppfanns i Frankrike sent 1800-tal. Listan kan göras betydligt längre, men jag tror vi förstår poängen. De flesta skulle antagligen även hålla med om att franska är ett väldigt vackert språk, vilket kan vara ytterligare ett skäl till att vilja lära sig det.

Det bästa med att plugga franska, (och på distans) är att det är helt legitimt att dricka (franskt) vin samtidigt som man studerar. Det är ju trots allt ett viktigt inslag i fransk kultur!

Hur och var kan man plugga franska?

Jag studerar franska på distans via komvux. Om du vill göra samma sak behöver du kontakta din kommuns kompetenscentrum, så hjälper de dig därifrån. Det kan säkert fungera lite olika beroende på vilken kommun du tillhör. Jag studerar gratis och är CSN-berättigad, men jag var tvungen att ha ett specifikt syfte för att få studera franska kostnadsfritt. I mitt fall skrev jag att jag i framtiden ämnar fortsätta mina franskstudier på högskola. Ett annat skäl kan vara att du behöver så kallade meritpoäng för att komma in på vissa utbildningar.

Vill du hellre lära dig franska i ett fransktalande land erbjuder EF kurser i Nice och Paris. Även dessa kurser är CSN-berättigade. Man lär sig aldrig ett språk så snabbt som när man vistas i länder det talas i. Det vill säga, om man inte kastar bort tiden på att enbart prata engelska, som jag dessvärre gjorde under mitt halvår i Mexiko. Tji fick jag när jag återvände till Sverige utan några vidare kunskaper i spanska. När jag studerade ryska i Moskva som nittonåring däremot, då vässades min ryska rejält på bara några månader. Det gäller med andra ord att inte ligga på latsidan.

Har man möjlighet och tid är att plugga språket där det pratas det absolut roligaste och mest effektiva sättet att lära sig det. Dessutom låter några månader i kärlekens Paris eller på Franska Rivieran i Nice ganska härligt, tycker ni inte? Ta chansen, ni kommer knappast ångra er! Är det ekonomin som skaver snarare än tidsbrist, kolla in EF:s stipendier som går att söka här. Men ni kan alltid börja med en komvuxkurs. Kolla in Jensens komvux kursutbud, som jag pluggar franska genom.

Andra sätt att lära sig franska

Personligen tycker jag alltid det är bäst att lära sig ett språk från grunden, alltså genom att läsa en grundkurs i språket. Detta för att förstå språkets uppbyggnad ordentligt och lära sig grammatiken. Sen finns det många hjälpverktyg som kan hjälpa till att spetsa kunskaperna ytterligare och öka ditt ordförråd. Nedan följer några exempel på sådana verktyg.

Duolingo: Gratisappen som används av miljoner människor världen över. Ladda ner appen på din mobil eller platta redan idag och kom igång. Finns en massa språk att välja bland. Nästa gång du väntar på en buss, passa på att lära dig lite franska istället för att kolla Instagramflödet.

Coffee break French: En mycket mysig podcast som finns att ladda ner på exempelvis Acast. Servera dig själv en kopp kaffe och lär dig franska på ett innovativt och kul sätt med trevligt sällskap i öronen. Gör dina kaffepauser krispigare och mer produktiva med denna podcast.

Babbel: Skapa ett gratiskonto på Babbels hemsida och kom igång med att lära dig franska (eller något av de andra 13 språken som erbjuds). På Babbels egna YouTube-kanal kan du även inspireras av utmaningar andra personer godtagit. Som att lära sig franska på sju dagar, är det möjligt? Se själv här.

Hur du än väljer att lära dig franska utmanar jag dig att börja redan idag. Det blir roligt, och tanken på att briljera med dina nya språkkunskaper när du i framtiden åker till Frankrike är lite kittlande, visst? Hur var det nu, alla vägar bär till … Frankrike? Låt oss säga så. Frankofili är roligare än frankofobi, låt oss tillsammans spräcka fördomarna om fransmän som snobbiga, och visa skeptiker motsatsen. Jag vet det inte säkert, men jag tror hemligheten ligger i språket.


À bientôt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *