Min Franska Resa del 4 – Tio Franska Filmer på HBO och Netflix du borde se!

Om du ännu inte har upptäckt fransk film är det dags att ändra på det. Kanske tillhör du en av dem som blev blixtförälskad i filmen Amelie från Montmartre i början av seklet. Goda nyheter för din del är det finns ytterligare hur många ljuvliga franska filmer som helst att upptäcka. Tillhör du snarare en av dem som förknippar fransk film med långrandiga och tradiga draman som hackas sönder av på tok för mycket dialog? Då kanske du ska testa att streama någon av de filmerna jag listar nedan för att sätta din fördom prov. Jag beundrar fransk filmkonst framför allt på grund av att den på ett väldigt finurligt och charmigt sätt ofta lyckas fånga upp små detaljer. Detaljer som man som tittare kan relatera till och/eller roas av. Jag fascineras även ofta av själva handlingen i filmerna och har ofta tänkt för mig själv ”varför har ingen tänkt på den här idén tidigare?” Nedan följer några av mina favoriter som just nu går att streama på antingen Netflix eller HBO Nordic. Varsågoda.

Netflix:

Vägg i Vägg

Originaltitel: Un peu beaucoup aveuglément

Denna film med hög mysfaktor handlar om en modest och proper ung kvinna, tillika ambitiös pianist som flyttar in i en lägenhet. Vägg i vägg bor en uppfinnare som endast kan arbeta under total tystnad. Eftersom pianisten ständigt övar på sitt piano kan uppfinnaren omöjligt koncentrera sig, vilket bäddar för oundviklig grannosämja. Väggen som skiljer dem åt är nämligen så tunn att man kan viska till varandra genom den och ändå höra varandra tydligt. Det som börjar som en grannfejd utvecklar sig sakteligen till en mycket speciell relation mellan de båda. Elektrisk spänning uppstår, och hålls intakt på grund av att de inte har en aning om hur den andre ser ut, och ändå känns det som att de har känt varandra hela livet. Vad händer när förtrollningen bryts?

Divines

I Paris ruffiga förorter bor den något kaxiga tjejen Dounia, med romskt påbrå. Hon spenderar majoriteten av dagarna med att försöka håva in pengar tillsammans med sin bästa vän Maimouna. Metoderna för att tjäna pengar är emellertid sällan lagliga eller särskilt moraliska. De drar bland annat till köpcentrum och snattar för att sen försöka sälja stöldgodsen på marknader. Den hårdhudade Dounia visar sig trots allt ha en mjukare sida när hon oväntat faller för dansaren Djigui. Olika omständigheter gör dock att en framtid tillsammans med Djigui verkar onåbar. Dounias kriminella aktiviteter börjar även långsamt slå tillbaka mot henne, och hennes risktagande försätter henne i livsfara.

Divines är en stark skildring av de mest utsatta människorna i samhället. Den skildrar människorna som befinner sig lägst ner i samhällsskiktet, och där framgång och lyckosamma karriärer inte är något man ens vågar hoppas på.

Stökiga typer

Originaltitel: Mauvaises herbes

Waël bor i Paris förort tillsammans med sin fostermamma Monique. Tillsammans begår de kriminella handlingar och lurar främlingar på pengar. En dag får Waël erbjudandet att undervisa ett gäng skoltrötta förortstonåringar, ett erbjudande han motvilligt godtar. I filmen får man följa Waël när han på ett innovativt vis lyckas bygga upp goda relationer med var och en av ungdomarna. Man får även en inblick i dessa ungdomars minst sagt bräckliga tillvaro.

Stökiga typer är drama, komedi och feelgood i en och samma film. Man roas av och känner sympati för karaktärerna om vartannat. Mycket sevärd film!

Nothing to hide

Originaltitel: Le Jeu

Vad betyder integritet för dig? Hur skulle du ställa dig inför att din privata mobiltelefon blev en offentlig angelägenhet för alla kring middagsbordet? Just detta handlar Nothing to hide om.

Tre par och en singel, alla goda vänner träffas för att spendera en trevlig middag hemma hos ett av paren. När de sätter sig till bords enas de om att samtliga i sällskapet ska placera sina mobiltelefoner i mitten av middagsbordet. Kravet är att varje gång en telefon plingar till får alla runt bordet ta del av vad som står i sms:en och mejlen. Som man på förhand redan kan ana är detta som bäddat för dramatik, svartsjuka och intriger.

Familjen Bélier

Originaltitel: La famille Bélier

I en liten fransk stad ute på vischan lever familjen Bélier. De är som vilken vanlig familj som helst, frånsett det faktum att samtliga familjemedlemmar förutom dottern i familjen är dövstumma. Dottern som heter Paula får därför anta rollen som familjens tolk och sköta kommunikationen mellan familjen och övriga aktörer i staden. Det ska dock visa sig att Paula besitter en oanad talang, då hennes musiklärare upptäcker att hon sitter inne på en änglalik sångröst. Givetvis är detta ingenting hennes föräldrar kan känna till, och de har därför svårigheter med att acceptera Paulas eskalerande intresse för sången som ett eventuellt framtida yrke. Egentligen är de mer beroende av Paula än de insett, och räds nu att hon kommer lämna dem för en karriär långt hemifrån. Hur påverkas familjerelationer av att den enda i familjen som inte är dövstum väljer en yrkesbana där rösten är det främsta verktyget?

Jag är ingen lättfärdig man

Originaltitel: Je ne suis pas un homme facile

Föreställ dig att du vaknar upp en morgon till en värld som ställts på sin ände. Där den patriarkala strukturen ersatts mot en matriarkal, och där männen är de som kämpar för sina rättigheter snarare än kvinnorna. Det är i alla fall vad den här filmen tar avstamp i.

Manschauvinisten Damien går genom livet med en inte så charmig kvinnosyn och tycker tillvaron handlar om att erövra så många kvinnor som möjligt. Tills den dagen han vaknar upp till en helt uppochnervänd verklighet, där det plötsligt är han som blir föremål för diskriminering och objektifiering på grund av sitt kön. Jag är inte en lättfärdig man är en otroligt smart och psykologisk film som får tittaren att gräva djupt i sig själv och i sina fördomar. Genom att kasta om könsrollerna på detta vis får man som tittare en klarare bild över orättvisorna som existerar i samhället mellan kvinnor och män. En ögonöppnare, och en film som alla borde se.

HBO Nordic:

Coco – Livet före Chanel

Originaltitel: Coco avant Chanel

I denna trevliga och verklighetsbaserade film får vi följa ikonen och modeskaparen Coco Chanel innan hennes karriär tar fart. Det är svårt att inte förtjusas av Cocos mod när hon går sin egen väg och gör sin grej, detta särskilt med tanke på att hon är kvinna i en tid där kvinnor inte har jättemycket att säga till om. Genom att vägra bära korsett, klackar och volanger satte Coco inte bara avtryck i modevärlden för den tiden och kommande generationer. Hon bidrog också, kanske utan att förstå det själv, till att upphöja kvinnors status och värde i samhället och till att göra kvinnors röster hörda. En pionjär och rättskämpe utan dess like. Se filmen och inspireras av denna fantastiska kvinna som förkroppsligar vad det där med skinn på näsan egentligen betyder.

Jacques – Havets utforskare

Originaltitel: L’Odyssée

Den här filmen är en biografi som berättar historien om havsäventyraren och filmskaparen Jacques Cousteaus liv. Han bor med sin familj intill Medelhavet och lever ett stiltje liv, ett liv de flesta endast kan drömma om. Ändå kliar hans upptäckarlust så till den grad att han bestämmer sig för att offra all sin komfort för ett liv till havs. Målet är att under sin livstid utforska så många hav som möjligt, och till en början är det blott sin kärlek till det stora blå och äventyrslusten som driver honom. Men makten stiger honom åt huvudet när hans eskapader blir kända och rikedomen väller in. Och upptäckarlusten övergår till viljan att erövra världens alla vatten, med lite eller ingen hänsyn till de varelser som kallar haven sitt hem.

Det här är en film som belyser problematiken kring människans exploatering av havets resurser och ekosystem. Men den skänker också hopp om mänskligheten, där man får möta eldsjälar som vill sprida lärdomar om vikten av att värna om samma resurser. Dessutom illustrerar berättelsen att även gamla hundar kan lära sig sitta, och att det aldrig är för sent att ändra uppfattning och göra det som är rätt och riktigt.

Samba

I filmen Samba får vi möta en senegalesisk man som delar det dansanta namn med filmtiteln. Trots att han har bott i Paris i tio år får han avslag från Frankrikes motsvarighet till Migrationsverket och utvisas hem till Senegal. Samba söker juridiskt stöd och kommer då i kontakt med den neurotiska och utbrända kvinnan Alice, som försöker hjälpa honom i den juridiska processen om att överklaga sin utvisningsdom. Relationen utvecklar sig till att innefatta mer än bara en yrkesrelation.

Avslagsbeskedet betyder att Samba inte får arbeta i landet, men eftersom han är i behov av pengar för att betala hyra och försörja sin familj i Senegal börjar han arbeta svart. Han blir vän med den charmige och dansglada killen Wilson från Brasilien, och de arbetar tillsammans på en byggnadsfirma.

Filmen Samba ringar in svårigheterna kring migration i samhället, och utanförskapet som den ofta medför. Den ställer tittaren provocerande frågor om vad som krävs av individen respektive av samhället i frågor om migration och uppehälle. Är det rimligt att få avslag efter tio år som arbetstagande och invånare i ett land? Hos vem vilar det yttersta ansvaret, och hur mycket är en människa värd?

Yves Saint Laurent

En biografisk filmatisering om modeskaparen Yves Saint Laurent, som startade sin karriär hos Dior, men som senare byggde upp sitt eget imperium. Yves är en blygsam ung kille med algeriskt ursprung och med stora konstärliga visioner. Han är också homosexuell under en epok där samkönade kärleksrelationer inte anses socialt accepterade av massan. Yves har även psykiatriska problem och får veta att han lider av manodepressivitet. Till följd av sin sjukdom är tillvaron väldigt svajig och innebär höga toppar och djupa dalar, där han svävar mellan eufori och apati. Sin största trygghet finner han i sin manager och tillika kärlekspartner Pierre, som gör vad han kan för att hindra Yves från sina destruktiva impulsakter.

Filmen ger oss en inblick i det ofta tumultartade livet som en modeskapare lever i mitten av 90-talet. Men den diskuterar lika mycket viktiga samhällsfrågor som psykisk ohälsa och homosexuellas rättigheter.

Detta var min lista, och då har jag bara skrapat lite lätt på ytan på Frankrikes filmgåva till världen. Vilka franska filmer vill ni tipsa om?

Bonne soirée

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *